PANDORA

design for the INSOLIT festival competition in Palma, Spain. This project was in collaboration with Roger Peicho.

Curiosity is the capacity to explore new grounds; it’s the desire to understand the unknown.

EXPLORE . INVESTIGATE . LEARN

This temporary installation captures curious eyes in the Can Bordils’ courtyard, attracted to the pink floating box in its centre. The courtyard has always been a place for gathering and connecting, where its usual users can mingle. Now, the patio outer layers hold secrets still to be uncovered.

PANDORA plays with the visitors’ curiosity, enabling them to unveil the different layers of mystery. To do so, they can walk around, touch and go inside.
From far, we get the sense of understanding of the overall composition in its entirety. Also, we are challenged to fully decipher what’s hidden inside.

PANDORA eludes a platonic pure prism, which levitates carried by steel cables at the courtyard’s centre.

The individual impetus defines the boundaries and the number of layers each person may experience.

Therefore, the restlessness feeling can come from different places: by touching the ropes, visually by loosing yourself in between the threads and finding yourself reflected on the mirrored nucleus.

Structure

In its core, the mirrored cube works as a metaphor for the search process. One’s curious journey, as a meditation action, turns into a self discovery adventure.

The chosen structure keeps the courtyard’s integrity as existing hooks suspend the whole installation. Furthermore, the use of light materials, which are easy to put together, also helps this.

The assembly process doesn’t require many tools or any specific machinery. For this reason, we can build PANDORA in a few steps:

  • Firstly, to thread the two already drilled wooden planks with two steel cables.
  • hanging the two steel cables on the existing metallic hooks under the courtyard’s arches.
  • To thread the wooden planks with ropes, which already carry the pink ropes, tightened with nylon strings.
  • Last, to mount two perpendicular steel cables on the main support to lift the mirrored box in the installation’s centre.